Sa oled siin

Ära tee karuteenet! Hoia karupesast eemale

Kuuse all olev karupesa.
Karu pesa. Foto: Aimar Rakko

Ehkki tänavune talv on erakordselt soe, vajavad ka sellel aastal juba sündinud karupojad edukaks ellujäämiseks emakaru hoolitsust.

Pruunkaru poegib iga kahe kuni kolme aasta tagant. Pojad sünnivad tavaliselt jaanuaris-veebruaris. See tähendab, et tänavused pojad on juba sündinud ning mõnedel neist on ka silmad juba avanenud. Sündides on pojad pimedad, karvadeta ja kaaluvad umbes 400–600 g. Pesasse jäävad pojad umbes neljaks kuuks, imetamine kestab kuni viis kuud, mille järel on pojad 7–9 kg raskused. Emaga kokku jäävad pojad veel 1,5–3,5 aastaks.

Erinevalt lasteraamatutes kirjutatust, ei talvitu Eestis karu koopas. Tema talvitumiskoht võib olla noorendikus, kuuse, langenud puu või okste alla rajatud pesa, mis on vooderdatud kuluheina ja samblaga.

Karu pesa ei ole looduses lihtne märgata. Kuna ema pesast väljas ei käi, puuduvad selle ümbrusest ka äratuntavad jäljed või teerajad. Inimese lähenedes võib aga ema pesa hüljata ja põgeneda, sellisel juhul tuleb inimesel sealt kiiresti lahkuda. Kindlasti ei tohi pesa lähemalt uudistama minna ega seal olevaid karupoegi katsuda. Vaid nii säilib lootus, et ema naaseb pesa ja poegade juurde. Nüüd, kus karupojad kannavad juba veidi kaela ning talv on pehme, võivad pojad üle elada ka paaripäevase emast eemaloleku.

Kindlasti ei tohi poegi pesast kaasa võtta. Kunstlikes tingimustes üles kasvatatud karud ei karda inimest. Meenutades inimeste seas kasvanud ja eelmisel aastal üle Eesti-Vene piiri tulnud Poljat ja Prošat, ei saa sellised isendid looduses hästi hakkama ning muutuvad paratamatult nuhtlusisenditeks, kes püüavad toitu inimese juurest leida. Nii kurb kui see ka ei ole, on sellised isendid tulnud hukata, sest karu on metsloom, kelle käitumine on ettearvamatu ja võib muutuda inimestele ohtlikuks. Varasematel aastatel on püütud sellistele loomadele leida koht kas loomaaias või loomapargis, kuid paraku ei ole Eestis ega lähiümbruses sellist võimalust leidunud.

Kuigi pessa jättes säilib võimalus, et ema ei naase ja pojad võivad hukkuda, on see ainuke viis tagada neile metsloomavääriline ning vaba elu. Karu pesa leidmise korral tuleb sellest kohe teada anda Keskkonnainfo telefonil 633 1313 või saata kiri pesa asukoha kirjelduse või koordinaatidega Keskkonnaameti üldmeilile info@keskkonnaamet.ee. Karu talvituspaika moodustatakse püsielupaik, millest 300 meetri raadiuses keelatakse kuni 15. aprillini jahipidamine ja metsamajandustööd, et vältida karude häirimist.

Keskkonnaameti ülesanne on muu hulgas hättasattunud metsloomade abistamine ja sellega seotud ennetustöö.

Lisainfo:
Aimar Rakko
Keskkonnaameti jahinduse- ja vee-elustiku büroo juhataja
e-post: aimar.rakko@keskkonnaamet.ee
telefon: 5306 9104

Andri Küüts
Keskkonnaameti avalike suhete nõunik
e-post: andri.kuuts@keskkonnaamet.ee
telefon: 5745 0332

Kuidas osaleda
riigi valitsemises?

Sinu arvamus on meile väga oluline!
Kasuta ära oma võimalusi rääkida kaasa riigi asjades!

Eelnõude infosüsteem

Sul on võimalik jälgida, millised eelnõud on praegu töös ning soovi korral saad ka oma kommentaari esitada või osaleda avalikel konsultatsioonidel.

Osalusveeb

 

Osalusveebis osale.ee saad esitada valitsusele ideid ja ettepanekuid ning koguda allkirju oma idee toetuseks. Iga esitatud idee saab ka valitsuse poolse vastuse.